Van Ploeg tot pixel
De evolutie van contentmarketing
Hoe contentmarketing is ontstaan en veranderd
Contentmarketing is het maken en verspreiden van waardevolle, relevante en consistente content om een specifieke doelgroep aan te trekken en te binden, met als uiteindelijk doel hen tot een winstgevende actie te bewegen. Contentmarketing is niet iets nieuws; het bestaat al zo lang als er media zijn. Maar hoe is contentmarketing begonnen en hoe heeft het zich ontwikkeld? En welke principes zijn nog steeds hetzelfde gebleven in het huidige digitale tijdperk?
De eerste voorbeelden van contentmarketing
De eerste vormen van contentmarketing kunnen worden teruggevoerd tot de uitvinding van de drukpers rond 1450. Dit maakte het mogelijk om folders en brochures te maken waarin producten en diensten werden aangeprezen. Een van de vroegste voorbeelden is een folder uit 1732 van Benjamin Franklin, waarin hij zijn drukkerij promootte en advies gaf over het voorkomen van branden.
In de 19e eeuw gingen bedrijven meer waardevolle en educatieve content bieden aan hun potentiële klanten, in plaats van alleen reclame te maken. Een pionier op dit gebied was John Deere, die in 1895 het magazine The Furrow lanceerde. Dit magazine gaf boeren praktische tips en informatie over landbouw en liet zien hoe John Deere’s producten hen konden helpen. The Furrow wordt nog steeds uitgegeven en bereikt meer dan 1,5 miljoen lezers in 40 landen.
Een ander historisch voorbeeld van contentmarketing is de Michelin-gids, die voor het eerst werd uitgegeven in 1900. Deze gids bood automobilisten nuttige informatie over auto-onderhoud, reizen, hotels en restaurants. Het doel was om mensen aan te moedigen om meer te rijden en zo meer banden te verslijten. De Michelin-gids is uitgegroeid tot een prestigieuze autoriteit op het gebied van gastronomie en toerisme.
De invloed van nieuwe media en technologieën op contentmarketing
De 20e eeuw bracht nieuwe media en technologieën met zich mee, die nieuwe mogelijkheden boden voor contentmarketing. De opkomst van de radio, de televisie, het internet en de sociale media zorgde voor een groter bereik en een grotere interactie met het publiek. Enkele voorbeelden van contentmarketing in deze periode zijn:
- De soap opera’s, die in de jaren 1930 ontstonden als een manier om zeep en andere huishoudelijke producten te verkopen aan huisvrouwen. De verhalen waren zo spannend en meeslepend dat de luisteraars en kijkers trouw bleven aan de shows en de merken die ze sponsorden.
- De Guinness World Records, die in 1955 werden gelanceerd als een marketingstunt om de verkoop van Guinness-bier te stimuleren. Het boek bevatte allerlei feiten en records die de lezers konden opzoeken tijdens een pubquiz of een gesprek. Het boek werd al snel een bestseller en een cultureel fenomeen.
- Het Red Bull Media House, dat in 2007 werd opgericht als een dochteronderneming van het energiedrankje Red Bull. Het mediabedrijf produceert en distribueert allerlei soorten content, zoals films, tv-shows, magazines, games en muziek, die gericht zijn op sport, cultuur en lifestyle. De content weerspiegelt de avontuurlijke en energieke persoonlijkheid van het merk en trekt een jong en actief publiek aan.
De basisprincipes van contentmarketing in het digitale tijdperk
Hoewel contentmarketing voortdurend evolueert en innoveert, zijn er enkele basisprincipes die nog steeds gelden in het digitale tijdperk. Deze principes zijn:
- Ken je doelgroep. Om goede content te maken, moet je weten voor wie je dat doet. Wat zijn hun behoeften, interesses, problemen en vragen. Hoe kan je ze helpen?
- Bied waarde. Je content moet niet alleen gaan over je producten of diensten, maar vooral over onderwerpen die belangrijk zijn voor je doelgroep. Je content moet nuttig, relevant, informatief, educatief, inspirerend of vermakelijk zijn. Je wil je doelgroep iets leren, helpen, verrassen of vermaken.
- Wees consistent. Je wordt herkenbaar en vertrouwd als je een consistente stijl, toon, stem en boodschap hebt, die past bij je merkidentiteit en -waarden. Publiceer je content regelmatig en gebruik alleen de relevante kanalen. Zo bouw je een relatie op en onderhoud je deze met je doelgroep.
- Heb een doel. Jouw content moet aansluiten bij jouw doelgroep maar ook bij jouw doelstellingen. Welk gedrag wil je veranderen? Welke kennis wil je bij jouw doelgroep ontwikkelen. Welke houding moet jouw doelgroep hebben ten aanzien jouw merk/product en andere thema’s. De commerciële doelen laat we hier buiten beschouwing. Ze doen er toe maar zijn meer het resultaat van contentmarketing. Niet het doel van contentmarketing op zich.
Old school principes op een nieuwe manier
Contentmarketing is een krachtige manier om je merk te positioneren, je publiek te betrekken en je bedrijf te laten groeien. Contentmarketing is geen nieuwe uitvinding; het bestaat al eeuwenlang. Maar contentmarketing is wel voortdurend in ontwikkeling, onder invloed van nieuwe media en technologieën. Om succesvol te zijn in contentmarketing, moet je de geschiedenis en de evolutie van het vak kennen, maar ook de principes die nog steeds van toepassing zijn in het digitale tijdperk. Namelijk, verkoop niks! Bouw relaties door waardvol te zijn.